Dat Spreekt Vanzelf Taalkwartet

In aansluiting op de succesvolle herintroductie van de Nederlandse spreekvaardigheid cursus “Dat Spreekt Vanzelf Digitaal” heeft Michael Kragten als NT2 docent ons benaderd om samen met zijn uit Syrië afkomstige cursist en illustrator, Nour Daghestani, het Dat Spreekt Vanzelf Taalkwartet te ontwikkelen.

Het product bestaat uit 12 sets kaarten. Elke set behandelt 1 taalhandeling, bijvoorbeeld “een afspraak afzeggen. ledere taalhandeling wordt weergegeven in 4 verschillende kaarten. Het bovenste gedeelte van zo’n kaart bevat een afbeelding zoals je die ook in stripverhalen ziet. Hierin worden unieke situaties en bijhorende conversaties weergegeven. De gesprekken worden afgebeeld in ballonnetjes. 1 daarvan bevat een in een afwijkende kleur weergegeven taaluiting die binnen de categorie van de bewuste taalhandeling valt. Onder de afbeelding staan de 4 verschillende taaluitingen die binnen de taalhandelingscategorie vallen. De taalhandeling waarvan de situationele context in het plaatje wordt weergegeven, heeft een afwijkende kleur.

Spelenderwijs een taal leren!

Het spel is in de eerste plaats van didactische waarde; spelers/cursisten leggen visuele verbanden tussen situaties en taaluitingen. Taalroutines worden op deze wijze gesemantiseerd, maar deze manier van leren helpt cursisten ook om zich te herinneren wat ze in welke situatie kunnen zeggen. Daarnaast vloeit uit de aard van het spel voort dat routines veelvuldig worden herhaald, een activiteit die volgens het ABCD-model van Neuner valt onder “inslijpen”.

Natuurlijk is het ook gewoon leuk en gezellig om het spel met elkaar te spelen. Zoals ieder spel heeft het een recreatieve en sociale functie. Met het taalhandelingenspel kun je vermoeide en gestresste cursisten in een ontspannen sfeer toch nog wat taalbouwstenen aanreiken.

Het Dat Spreekt vanzelf Taalkwartet is verkrijgbaar voor slechts € 13,00 incl. BTW, excl. € 3,95 verzendkosten via onze webshop.

Dat Spreekt Vanzelf Taalkwartet bestellen